Polisaj (Pasta Cila) Başlamadan Önce Neler Yapıyoruz?
Değerli otomobilseverler;
Hepimiz araçlarımızın kozmetik kondüsyonunun elimizden geldiğince iyi olmasını isteriz. Araç kozmetiğinde en önemli rolü başta kaporta aksamının hasarsız ve göçüksüz olması, boyanın canlı ve parlak olması, aracın jantları, farları ve stop lambaları oynarlar. Bunu modifiye severler açısından elbette genişletebiliriz. Bizim bugünkü konumuzun teması araç boyası ve polisaja geçmeden önce neler yapılmalı üzerine olacak ama önce araba boyası neden matlaşır sorusuna yanıt verelim.
Araç Boyası Neden Matlaşır?
Araçlarımızın üzerine fabrika tarafından atılan ilk boyası ne kadar da güzel durur öyle değil mi? Tabi işin ehli ustalar tarafından sonradan boyanmış araçlarda da mükemmel sonuçları gördüğümüz oluyor. Fakat belirli bir zaman aralığında eğer ciddi şekilde korunmazsa boyada harelenmeler, çizikler ve matlaşma görebiliyoruz.
İşte tüm bunlara sebep olan bazı önemli etkenler var. Bunlar;
- İçeriğinde kostik barındıran ve ph nötr olmayan çeşitli şampuanlar
- Yıkama sonrası kurulamada uygun olmayan ve/veya kirli bez kullanımı
- Kuru silme
- Güneş ışınları
- Karlı havalarda uygunsuz kar temizleme işlemi
- Kışın tuzlanmış yollardan sıçrayan sular
- Ağaç reçineleri
- Demir tozu
- Fırçalı yıkama
- Benzinliklerde bulunan otomatik fırçalı yıkama makineleri
- Kedi dostlarımızın sıcak motor kaputu merakı 🙂
İşte tüm bu sebeplerden dolayı araçların boyasında zamanla oluşan matlaşmalar, çizikler ve hareler bulunur. Üstelik ufak kazaları henüz saymadık bile.
Zamanla oluşan bu deformasyonlar ilk başlarda gözünüze görünmese de günün birinde arabanızın gerçekten parlamaya ihtiyacı olduğunu, boyasının eskisi gibi parlak olmadığını anlayacaksınız.
Çözüm Polisaj Uygulaması!
Değerli otomobilseverler; araçlarınızın eski parlaklığa ulaşmasını sağlayan işlemın adı “Polisaj”dır. Halk arasında “Pasta-Cila” diye de zikredilir.
Polisaj (Pasta Cila) Nasıl Yapılır? İşlem aşamaları nelerdir?
Yıkama
Aracınızı önce güzelce PH Nötr şampuan ve mikrofiber eldivenle yıkıyoruz.
Demir Tozu Temizliği
Aracınızın üzerine yapışan ve özellikle fren balatalarından havaya karışan veya değişik sebeplerle boyanızın bir şekilde
üzerine yapışan mikro metal parçacıkları temizlemek için profesyonel kimyasallarla demir tozlarından arındırıyoruz. Bu kimyasal elbette aracın boyasıyla etkileşime girmemektedir.
Kil Uygulaması (Ağaç reçinesi ve diğer yapışkanların temizlenmesi)
Kil hamuru sayesinde aracınızın her bir santimetrekaresini bu mavi kil hamuru ile siliyoruz. Kil hamuru özel yapısı sayesinde aracın üzerine yapışan reçine veya benzer yapışkanları aracınızın boyasından süpürüp kendi içerisine hapseder.
Not: İşlemler arası mutlaka ara yıkama yapılır
Artık aracınız kurumaya ve maskelenmeye hazır. Haydi bir sonraki aşamaya!
Maskeleme
Aracımız güzelce kurutulduktan sonra maskeleme aşamasına geçeriz. Yapışkan kısmı iz bırakmayan, otomotiv sanayisinde kullanıma uygun maskeleme bantlarıyla aracın polisaj esnasında temas etmemesi gereken yerleri maskeleriz. Bu bölgeler genellikle çıplak plastik aksamlar, kapı krom veya lastik fitilleri/çerçeveleri, cam fitilleri, dikiz aynalarının boyasız kısımları olabilmektedir. Bunlara farlar ve stoplar da eşlik eder.
Boya Kalınlık Ölçümü
Araç boyasının mikron ölçümleri ölçüm cihazıyla tek tek yapılır. Boyanın kaç mikron olduğunun önemi büyüktür. Genellikle fabrikasyon boyalı bir parçada 80-120 mikron aralığında boya kalınlığı gözlemlenir. Burada anlamaya çalıştığımız aslında hem fabrikasyon boya kalınlığına göre çizik alma işlemine başlamak hem de daha önce bir veya bir kaç polisaj uygulaması yapılmışsa boya standarttan daha düşük mikroda çıkacağı için öz farkındalık oluşturmaktır.